19 Haziran 2006 Pazartesi

FARKINDA OLMAK !!!

Gelen bir e-posta'dan alıntıdır
_"Farkında" olmalı insan. Kendisinin, hayatın olayların, gidişatın farkında olmalı.
_Farkı fark etmeli, fark ettiğini de fark ettirmemeli bazen.
_Bir damlacık sudan nasıl yaratıldığını fark etmeli.
_Anne karnına sığarken dünyaya neden sığmadığını, ve en sonunda bir metre karelik yere nasıl sığmak zorunda kalacağını fark etmeli. Şu çok geniş görünen dünyanın, ahirete nispetle anne karnı gibi olduğunu fark etmeli. Henüz bebekken "Dünya benim!" dercesine avuçlarının sımsıkı kapalı olduğunu, ölürken de aynı avuçların "her şeyi bırakıp gidiyorum işte!" dercesine apaçık kaldığını fark etmeli.
_Ve kefenin cebinin bulunmadığını fark etmeli.
_Baskın yeteneğini fark etmeli sonra.
_Azraillin her an sürpriz yapabileceğini, nasıl yaşarsa öyle öleceğini fark etmeli insan ve ölmeden evvel ölebilmeli! Hayvanların yolda kaldırımda çöplükte ama kendisinin güzel hazırlanmış mükellef bir sofrada yemek yediğini fark etmeli.
_Eşref-i mahlûkat (yaratılmışların en güzeli) olduğunu fark etmeli ve ona göre yaşamalı. Gülün hemen dibindeki dikeni dikenin hemen yanı başındaki gülü fark etmeli.
_Evinde 4 kedi 2 köpek beslediği halde çocuk sahibi olmaktan korkmanın mantıksızlığını fark etmeli.
_Eşine "seni çok seviyorum!" demenin mutluluk yolundaki müthiş gücünü fark etmeli.
_Dolabında asılı 25 gömleğinin sadece üçünü giydiğini ama arka sokaktaki komşusunun o beğenilmeyen gömleklere muhtaç olduğunu fark etmeli. Zenginliğin ve bereketin sofradayken önünde biriken ekmek kırıntılarını yemekte gizlendiğini fark etmeli.
_Annesinden doğarken tertemiz teslim aldığı gırtlağını 60-70 yıl sonra sigara yüzünden Azrail'e soba borusu gibi teslim etmenin emanete ihanet sayılacağını fark etmeli.
_63 yıllık ömründe hiç karnı doymayan bir peygamber'in inanları olarak aşırı beslenme yüzünden sarkan göbeğini fark etmeli.

5 Comments:

Adsız said...

dindar anlayış,
uzun süreden beri yazı yazmıyordum fakat bu sıralarda meydan okuyacak, kavga edecek birini arıyordum. ve bu küçük yazıyı bahane ederek kılıcımı elime alacağım. Neymiş bu farkındalık kardeş? Neyin farkında olacakmışız? yada senin farkettiğn ama bizim farkedemedimiz şey nedir?
hele hele yaratıkların en şereflisi sözü koca bir saçmalıktır. bu sözden diğer hayvanların şerefsiz olduğu gibi bir anlam çıkıyor :=) sanki kuşun kuş olması şerefsiz olmasının bir sonucuymuş gibi,oysa yoktur böyle bir şey. şeref kavramını insan kendi çıkarmış ve toplumsal kurallara uyanlara şerefli denmiştir. yani tanımından da anlaşılacağı gib bir toplumda şerefli kabul edilen bir insan diğer toplumlarda şerefsiz olarak görülebilir. örnekler vererek bunu açıklamak istemiyorum. zihinleri açık okuyucularım ben kapıyı araladığımda zaten okyanusun ucunu görebilir. göremeyenler boşuna vakit kaybetmesin. senin bu yazından dünya hayatında yeterince pay(mutluluk) alamadığını görüyorum. ardında da telafi etme psikolojisi, nasıl olsa gelip geçici bir dünya mantığıyla öbür dünyada ödül almayı beklemek. peki ya öbür dünya da pay alamazsan kardeşim? ya öbür dünya ve bu dünya bire bir orantılıysa yani burada mutlular orada da mutlu oluyorsa ne olacak? :)
ölmeden evvel ölebilmek vs. neyse bütün bunlar ne anlama geliyorsa? nasıl öleceğiz ölmeden evvel? bu fiziken mümkün değil. yada sofrada yemek yemek yada bir dilenciyle birlikte yemek yemek yada yerde yemek yemek, bunlar ne kadar küçük şeyler arkadaş?bu küçük şeyler yüzünden hayatı nasıl kendi kendine zindan ettiğini görmüyormusun? bugünün toplumunda sofrada yemek prestij sayılabilir. ama sadece bugünün toplumu için geçerli.. bunlar önemli şeyler değilki? kış gününde ateşin başında mağarada yemekte, insana huzur verebilir. biz bu sofrayla vs ile birlikte doğmadık ki ? bütün bunların mutluluk vs ile ilgisi yok. bunlar sadece küçük alışkanlıklar insan bunlarsız da yaşayabilmeli bu alışkanlıklara meydan okuyabilmelidir. İleride bir gün belki ''İNSAN NASIL KENDİ OLUR? NASIL KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRİR''in ipuçlarını verebilirim.
beni anlamayanlar lütfen yorum yapmasın.
FİLOZOF

9/30/2006 11:31:00 PM

z.pelin said...

1_ burda yorum yapıp yapmayacaklara sen karar veremezsin!!!
2_ çekindiğin ne varkide yorum yaparken isimsiz kalıyorsun :))sen kimsin okuyucuların kim?!
3_ yazıyı gerçekten okuyup anlasaydın gereksiz yere bu kadar yorulmazdın!!!
4_ illaki bi şeylere bi yerlere tepki vereceksen mantıklı olsun. olur olmadık yerlerde saçma sapan ve isimsiz yorum yapmak sana hiç bişi kazandırmaz.
rahatladın sanırım blogumu işgal edince :))
5_bu post bi ALINTI okumayı bilseydin bunuda okumuş olacaktın. tepkini baştan koymuşsun:) en komik yanı buydu. BENİM YAZIM DEĞİL !!! :))
UMARIM ANLAYABİLMİŞSİNDİR :D

10/01/2006 12:22:00 AM

Adsız said...

Ben peline değilde kendini zilozof zanneden arkadaşa yorum yapayım. sn. filozof anlamadığınız konularda yorum yaparak başkalarının sizi anlamasını beklemeyin.yaptığınız bu yorumun altına bari filozof yazmasaydınızda "insan nasıl kendi olur" kuramına uygun hareket etseydiniz. olmadığınız şekilde kendinizi göstermeye çalışmak sadece sahteciliktir. sizin bu yaptığınız yorumda yorum değil amaçsız bir muhalefettir.

10/01/2006 12:35:00 AM

Adsız said...

bir şiir,
Yola çıkınca her sabah
Bulutlara selam ver.
Taşlara, kuşlara
Atlara, otlara
insanlara selam ver.
Ne görürsen selam ver.
Sonra çıkarıp cebinden aynanı
Bir selam da kendine ver.
Hatırın kalmasın el-gün yanında;
Bu dünyada sen de varsın.
Üleştir dostluğunu varlığa,
Bir kısmı seni de sarsın.
BU ŞİİR 0-10 YAŞ GRUBUNA AİTTİR. fakat bu şiiri yazan tahmin ediyorum türkiyenin ünlü psikologlarından biri üstün dökmen,
bu şiiri banallığı üzerine tartışmaya girmek bile anlamsız. böyle bir şiiri kitabında yayınlayan psikolog topluma ne sunabilir ? hiç kitabını okumadım ki ince ince eleştireyim fakat kitabının kapağındaki yazıyı gördüğüm andan itibaren derin bir küçümseme duygusu tüm benliğimi sarıyor. yazılarımla bu siteyi işgal ettiğim için blog sahibi hanımefendiden özür diliyorum.
FİLOZOF

10/07/2006 07:31:00 PM

z.pelin said...

Her insan duygularını ifade etmenin bir yolunu bulur bir şekilde sanırım sizinde kendinizi isimsiz bir şekilde ifade etmeye çalışmanızında bir nedeni olmalı...ki burda yorum yazdığınız yazı ilede alakası olmayan bir yorum vs vs.. ÖNCE VARLIĞINIZDAN UTANMADAN İSMİNİZİ YAZMAYA ÇALIŞIN VE İSMİNİZLE BU YORUMLARI YAPIN !!!
ÖZRÜNÜZ KABUL EDİLMEDİ BİLİN!!!

10/08/2006 07:33:00 PM