10 Mayıs 2006 Çarşamba

MEVA'DAN MEKTUP VAR!!!

Geçtiğimiz hafta gönüllü üyesi olduğum MEVA'dan gelen bir mail sizlerle paylaşmak istedim...
Bilinçlenelim ve bilinçlendirelim...

"Farkındayım - Korkmuyorum"
Meme Sağlığı Konusunda Bilinçlendirme Kampanyası -Göğsünden vurulan kadınlar...
Dünyadaki her 9 kadından birinin meme kanseri tehdidi altında olduğunu biliyor muydunuz? Avrupa'da her yıl yaklaşık bir milyon kadın meme kanseri nedeni ile tedavi görüyor. Dünyada her 3 dakikada bir kadın bu hastalığa yakalanıyor. Ve ne yazık ki, her 11 dakikada bir kadın, bu yüzden hayatını kaybediyor.
Utangaç bir acı...
Meme kanserinin böylesine bir trajediye dönüşmesi, tıbbi nedenler kadar, kültürel nedenlere de bağlı. Dünyada birçok kültürde meme, kadın vücudunun herkesten saklanması gereken gizemli bir parçası. Ergenliğe ulaşan genç kız için meme, kadınlığın ve cinselliğin simgesiyken, anne olduğunda ise, bambaşka bir işlev kazanır. Emzirmek, sadece bebeği beslemekle kalmaz, anne ile bebeğin iletişimini sağlayan çok önemli bir duygusal bağ oluşturur. Kadının yaşamında farklı işlevler kazanan meme, kadın sağlığı için de hayati organlardan biridir. Ancak, toplumsal tabular yüzünden, meme ve sağlık arasındaki bu ilişki yeterince vurgulanmadığı için, kadınlar herhangi bir meme hastalığı karşısında büyük bir şaşkınlık ve korku yaşar.

Türkiye'de, önemli bir halk sağlığı sorunu olan meme kanseri, %24'lük oranla, kadınlarda en sık rastlanan 10 kanser türü arasında ilk sıradadır. Son yıllarda, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de meme kanseri daha genç yaşlardaki kadınlarda görülmeye başlamıştır.
Herşey Farkında Olmak'la başlıyor
Tüm dünyada meme kanseri görülme sıklığı artarken, gelişmiş batı ülkelerinde bu hastalığa bağlı ölüm oranı artmadığı gibi, son yıllarda azalmaya başladı. Çünkü, meme sağlığı konusunda yeterince bilinçlendirilmiş olan bu toplumlarda, erken tanı olanakları yaygın olarak kullanılıyor ve erken teşhis oranı her yıl yükseliyor. Örneğin, İsveç ve Finlandiya'da yürütülen meme kanseri için yüksek kaliteli mamografi taraması uygulaması, meme kanserine bağlı ölümleri üçte bir oranında azaltmıştır.

Bu hesaba göre, yılda yaklaşık 75.000 kadının, meme kanseri nedeniyle hayatını kaybettiği Avrupa Birliği ülkelerinde, tüm kadınlar doğru tarama uygulamalarına ulaşabilselerdi, yaklaşık 25,000 kadın hastalığı yenmiş olacaktı. Aynı şekilde ülkemizde de, İsveç örneğindeki gibi, %90' lara varan bir tarama uygulanabilseydi yüz binlerce kadın, şu anda hayatta, sevdiklerinin yanında olacaktı.

"Farkındayım, Korkmuyorum"
Türkiye Meme Vakfı (MEVA) "FARKINDAYIM - KORKMUYORUM" kampanyası ile misyonu doğrultusunda Türkiye?de meme sağlığı bilincinin geliştirilmesi ve erken teşhis olanaklarının yaygınlaştırılması için harekete geçiyor.

2006 Mayıs itibariyle başlayacak ve 1 yıl sürecek kampanyamızın hedefi ;

Türkiye'de;
Meme sağlığı ve meme kanseri konusunda, başta kadınlarımız olmak üzere toplumu bilgilendirmek,
Meme kanseri ve en önemli erken teşhis yöntemi olan mamografi hakkında, hedef kitleyi bilinçlendirmek,
Kurumsal ve bireysel destek sağlayarak, erken teşhis olanaklarını yaygınlaştırmak üzere, "Gezici Meme Kanseri Tarama Ünitesi" kurmak ve imkanları sınırlı kadınlarımıza ulaşmak,
Ülkemizin en önemli sağlık sorunu ile toplumsal düzeyde verdiğimiz bu mücadelemizde, sizi vakfımızla işbirliğine davet ediyoruz. Sosyal sorumluluk anlayışınız doğrultusunda, Türkiye'nin en temel sorunu olan sağlık konusuna, öncelik vereceğinize inanıyoruz.
Yüz binlerce kadınımızı etkileyen bu sorun, aynı zamanda yüz binlerce aileyi ve çocuğu derinden etkiliyor. Ülkemiz için sağlıklı bir gelecek kurmak üzere birlikte yola çıkmayı ve başarılı bir çalışmaya birlikte imza atmayı umuyoruz.
Saygılarımızla,

Türkiye Meme Vakfı

KAMPANYAYA DESTEK YÖNTEMLERİ

Farkındayım Korkmuyorum Kampanyasına Kurumsal veya Bireysel destek verilebilir. Toplumsal düzeyde mücadele gerektiren böyle bir sağlık sorununa yönelik yürütülecek bu kampanyanın topluma yayılması önceliklidir. Her birey ve kurum aşağıda belirtilen yöntemlerle kampanyayı destekleyebilir. Katılımın çeşitli ve yüksek olması kampanyanın hedeflerine ulaşmasında büyük etken olacaktır.

Gezici Meme Kanseri Tarama Ünitesi Projesi
Erken teşhis olanaklarını yaygınlaştırmak amacıyla kurulacak bir gezici ünitenin üretimi ve işletimine destek verilebilir.

Ücretsiz Mamografi
Arzu edilen sayıda imkanları sınırlı kadına ücretsiz tarama imkanı sunulabilir.

Meva "Farkındalık Paketi"
Bilgi kartı ve pembe bilezikten oluşan ürünün üretim ve satışına destek vererek Gezici Meme Kanseri Tarama Ünitesi Projesine katkıda bulunabilir.

Ürün işbirliği
Firmalar sosyal sorumluluk anlayışıyla kampanya amblemini ürününe taşıyabilir ve bilinçlendirme faaliyetlerini destekleyerek ürün satışından belli bir miktar vakfa aktarabilirler.

İletişim Sponsorluğu
Vakfın kampanya kapsamında yürüteceği tüm iletişim faaliyetlerine /giderlerine ( İlan, reklam afiş, film.. vs) sponsor olunabilir.

Kampanya etkinlikleri
Bilinçlendirme ve farkındalık yaratma amaçlı konser, seminer, eğitim gibi faaliyetlere sponsor olunabilir.

Ayni Bağış
Vakfa mamografi veya ultrasonografi cihazı bağışlanabilir.

Bağış
Vakfın banka hesabına bağışta bulunabilir.


Detaylı bilgi için

Feza Sengel
fezasengel@memekanseri.org

4 Comments:

z.pelin said...

Çok yazııık bu konuya ilgi duyan yok sanırım !!!
Üzüldüm şimdi !!!

5/10/2006 08:44:00 PM

Adsız said...

olmaz olur mu her türlü destekliyoruz ama lafta değil tabi ki...

5/10/2006 09:45:00 PM

z.pelin said...

Tüm erkekler senin gibi olsa keşke Xpro... teşekkür ederim bir kadın olarak ...
Erkekler bu konuda genelde çekimser oluyorlar.. Ve gözlemlerime ve yaşanmışlara baktığımda erkeklerin eşlerinde böle bişi ile karşılaştıklarında eşlerinden soğuduklarını gördüm hep :(( ne acı!!! En çok desteğe ihtiyacımız olduğunda eşlerimiz yanımızda değil !!!

5/10/2006 09:50:00 PM

Adsız said...

Pelincim seninle hem fikirim,buna menopozuda eklesek iyi olur.Bilinçlenme her şeyden önde gelmeli bence iş burada kulaktan dolma bilgilere geliyor paylaşımın için teşekkürler.

5/11/2006 10:28:00 AM