10 Nisan 2007 Salı

Hayat Yolunda _ Taha Akyol

Lise yıllarımda okuduğum bir kitap..
Şuanki düşüncelerimin oluşmasında, yaşamımı şekillendirmemde büyük etkisi olmuştu.
Özellikle gençlere tavsiye ediyorum ama herkezin okuması gerekli diye düşünüyorum.

Akyol kitabının ilk bölümünde gençlere "Size ideolojik telkinde bulunmak gibi bir niyetim yok," diyor. Tecrübelerini aktarıyor ve nasıl kaliteli insan olunacağını anlatmaya başlıyor. Kitabı açar açmaz böyle bir cümleyle karşılaşan genç neler düşünür merak ettik.

Akyol gençlerin kendilerini kaba duyguların ifadesi ve yontulmamış iç güdülerin patlaması düzeyindeki bir "izm"e kaptırabileceklerini söylüyor ve sonlarının hüsran olacağı konusunda gençleri uyarıyor. Onlara böyle bir "izm"e kapılır mısınız, diye sorduk.

"Benim izm'im iyidir"i bırak diye devam ediyor kitaba Taha Akyol. Gençlere tutucu olmamaları yolunda öğütler veriyor ve gençliğe bugünün tehlikelerinin sık dokulu mistik gruplar ve ideolojik örgütler olduğunu söylüyor. Biz de gençlere izmlerinde ne kadar ısrarcı olduklarını ve günümüzün tehlike kaynaklarını sorduk.

Akyol bir kara büyüden bahsediyor. Genci ölüme sürükleyen bir kara büyü bu. Yazar dava uğruna yaşamın değil de ölümün seçilmesinin nedeninin ölümseverlik mi, mazohist bir psikoloji mi olduğunu anlamaya çalışıyor. Gençlere sorduk: Dava uğruna ölünmeli mi?

Yazar sağda ve solda radikalleşen bir gençlikten ve onların ortak yanlarından söz ediyor, gençlere sık dokulu topluluklardan kopmanın zihindeki fikirlerin düzeltilmesinden daha zor olduğunu söylüyor. Gençlerin cevabı ne?

Akyol kitabında yalnızca ideolojik konulardan bahsetmiyor. Örneğin, kayınvalide ve kayınpederlere artık çocuğunuzun sahibi değilsiniz, eşler birbirinin sahibidir diyor. Gençlerle sahiplenmek kavramını ve evliliğin insanların özgürlüğünü kısıtlayıp kısıtlamadığını da konuştuk. Söz şimdi gençlerde...
1936 yılında Yozgat’ta doğan Taha Akyol, ilk ve ortaöğrenimini Yozgat’ta tamamladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra memleketine dönüp bir süre serbest avukat olarak çalıştı. Daha sonra Ankara’ya gelen Taha Akyol, "Hergün" gazetesinde yönetici ve araştırmacı olarak görev aldı. "Tercüman" gazetesinde genel yayın müdürü ve yazar olarak çalıştı. Taha Akyol, günümüzde "Milliyet" gazetesinde köşe yazarlığını sürdürürken CNN Türk’ün de genel müdürlüğünü yapıyor.

0 Comments: