Ülkemiz ne yazık ki küresel ısınmanın zararlı etkilerini en önce ve en şiddetli biçimde yaşayacaktır. Genel kanı ılıman ve yağışlı bölgelerin daha fazla yağış alacağı ve ısı yükselmesinin tarım ürünlerinde rekolte artışı gibi yararlarının olabileceği yönündeyken, ülkemizin yer aldığı Akdeniz ve Orta Doğu bölgesinde aksine bir gelişim, yani kuraklık artışı ve tarımsal verimde düşüş öngörülmektedir.
Diğer bir tahmin ise taşkınlar ve fırtınalar gibi doğal afetlerdeki artışların meydana geleceğidir. Bunun ne kadar isabetli bir tahmin olduğu ne yazık ki son zamanların hem en kurak mevsimini hem de en sert kışlarından birini geçiren ülkemizde meydana gelen ve tarım alanlarını, seraları, yerleşim alanlarını tahrip eden, can alan sel gibi doğal olmayan felaketler ile kanıtlanmaktadır.
Etkiler yöreden yöreye, hatta bitkiden bitkiye değişiklik gösterecek olsa da, ülkemizin başı zaten su kıtlığı, kuraklık ve toprak erozyonu gibi ciddi sorunlarla derttedir. En büyük şansımız ise Türkiye'nin birçok bitki ve meyvenin yabani atalarının anavatanı olmasıdır. Bu genler korunarak iklim değişikliğine uygun olanların geliştirilmesi, ülkemizin küresel ısınmanın beraberinde getirdiği sorunlarla başetmesini kolaylaştıracaktır. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) raporuna göre kuraklık koşullarına uyum sağlamakta çok becerikli olarak nitelenen bu türlerden biri de Meşe'dir.
Küresel Isınma Süreci başladı ve bunu geri çevirmek oldukça güç. Ama en azından daha fazla ilerlemesini engelleyebiliriz.
Soru: "Nasıl mı?"
Cevap: "Ağaç dikmeye ne dersiniz !"
Ağaçlar, atmosferdeki sera gazlarını emdikleri için, küresel ısınmanın tehditlerini azaltma konusunda, en güçlü silahlardan biridir.
Soru: "Ne kadar mı dikmelisiniz ?"
Cevap: "Sitemizde yer alan karbonmetreyle yıllık kişisel tüketiminizden kaynaklanan karbon emisyon miktarını hesaplayın ve bunu telafi etmek için yılda kaç ağaç dikmeniz gerektiğini bulun."
Gerisi çok kolay. İster kazmanızı küreğinizi alın ağaçlarınızı ellerinizle dikin, isterseniz TEMA Vakfı gibi ağaçlandırma yapan sivil toplum kuruluşlarına cüzi bir bedel ödeyerek ağaçlarınızın dikilmesini sağlayın.
Dilerseniz sayfamız aracılığıyla TEMA' ya ulaşıp, oturduğunuz yerden bile ağaçlarınızı dikebilirsiniz.
Kolay Gelsin...
8 Mayıs 2007 Salı
TEMA - KARBONMETRE
posted by z.pelin at 09:01 1 yorum bırakılmış..
kategori: CO2, Karbonmetre, Tema
Subscribe to:
Kayıtlar (Atom)